Re: FT-102
Servisní manuál zde:
http://www.elektrotest.cz/files/images/ … 2_serv.pdf
Už ji mám i fyzicky, sice není tak zachovalá jako ta na horním obrázku, ale je kompletní s drobnými oděrky a několika vadami. Podsvit levého budíku jsem už vyřešil žárovkou z ebay. Anténní relé je dnes běžně k sehnání, takže už je taky na svém místě. V této souvislosti trochu odbočím. Na desku antenního relé vede také signál 25 kHz kalibrátoru přes přepínač MARK a cinch konektory pro externí receiver a separátní přijímací anténu. Tyto vymoženosti jsem vratně zrušil a jako bonus přestal být slyšet ventilátor z reproduktoru, který asi pocházel z napájení, které nevím proč konstruktéři přivedli přes RC člen na anténní vstup, není-li připojen kalibrátor. Snad pro předpětí ochranné žárovky na vstupu? Další relátka na výměnu jsou na cestě.
Objevil jsem zajímavou vychytávku u tohoto rádia. Vtipně vyřešena proměnlivá šířka pásma. Pomocí shiftů na 1. a 2. mezifrekvenci lze nastavit žádaný signál u 1. mf ke spodnímu okraji propustné křivky a u 2. mezifrekvence k horním okraji, čímž se křivky filtrů jakoby rozhodí od středové frekvence a ve výsledku se zúží propustné pásmo. Mechanické spojení obou potenciometrů ovládajících shifty je přímo geniální. Pro názornost ještě opravený obrázek z dobového letáku, kde měli jako původní šířku označen rozměr součtu obou křivek.
Relátka dorazila, také desky pro adaptér RL02 v RF unit.
Výměna relátek zabrala celé jedno dopoledne. Díky výše uvedenému adaptéru, šla výměna docela hladce až na relé pod hřídelí přepínače pásem. To je opravdu lahůdka. Vydal jsem se vlastní cestou a sice odklopením předního panelu a odšroubováním vedení spojovací tyčky přepínače, který dokonale brání jak demontáži, tak zpětnému umístění nového relé. Při povolování šroubků praskly plastové šrouby z druhého selektoru. Tady je potřeba pevně držet distanční sloupky kleštěma při povolování šroubů vodicího pertinaxu hřídele. Pro vyklopení předního panelu se nesmí zapomenout vysunout konektor VFO a štípnout fialový drát, který vyklopení brání. Snad je to s pomocí obrázku pochopitelné.
Rádio nyní hraje bez jakých-koli výpadků. Dále jsem odstranil relé na nesmyslné přepínání Ug2 u koncových lamp a nahradil ho propojkou. Ještě zjistím jakou funkci má relé na desce LO unit a zvážím jeho výměnu.
Pohled shora na vyměněná relé. Místo 2 spřažených 24V relé jsem osadil dvě 12Voltová seriově.
Na připomínky kolegů amatérů OK2SON a OK1PW jsem se začal zajímat proč se jim nelíbí moje modulace. myslel jsem, že se vše napraví dostavením kmitočtů nosných, tak aby sedly na filtry, tak jak mají. Sice změna k lepšímu prý byla, ale pořád to nebylo ono. Poslechnul jsem tedy svoji modulaci přes MONIT funkci a zjistil, že je modulace zašuměná až zapraskaná. Na vině byl mikrofonní zesilovač, dle mého názoru špatně navržený, neboť se do vstupního tranzistoru přes neošetřený dělič předpětí dostával šum z napájení. 8 V napájí spoustu obvodů v transcívru, m.j. kmitočtovou jednotku, kde jistě vzniká dostatek rušení. Problém jsem vyřešil nahrazením R02 dvěma seriovými odpory 22k + 27k a jejich spoj zablokoval kondem 33 uF k zemi. A byl klid.
Konečně, vrátil jsem zpět původní vstupní tranzistor, C03 a původní mikrofon a už ta modulace vypadá k světu. Úpravu na vstupu jsem ponechal.
Vyměnil jsem všechna relé, kromě toho jednoho, které je na LO desce. To mě nevadilo, dokud jsem nepotřeboval RIT. Ten mě lítá +- 1 kHz. Jakmile se uvolní místo na "operačním sále" tak vyměním i to poslední problematické relé, díky kterému jsem neudělal expedici na pobřeží slonoviny.
Konečně jsem našel chvíli na zaletování CW filtru.
Potřeboval jsem vyřešit pro tento tranceiver druhé VFO, abych mohl používat SPLIT pro spojení s expedicemi. Při pátrání jsem narazil na výbornou konstrukci od Pavla OK1DX, tzv. DXVFO, které původně vzniklo za jiným účelem, ale díky krásně okomentovaném zdrojovém kódu byla úprava pro VFO ft-stodvojky 5,5 - 5 MHz docela snadná, díky Pavlově pomoci.
Popis konstruce zde:
http://ok1dx.cz/constructions/dxvfo/dxvfo.html